FusionDsp : the complete Dsp center for Volumio3!

Thanks for the info. Was it working before on your system and then stop after an update?

This is a new system previously used OrangePi Lite+PCM5102.

May be I solved my problem. FusionDSP plugin was installed via CLI. I was uninstall plugin via GUI and install again. Now all tracks playing.

Did you install something else after FusionDsp the first time ? (When it was not working)

No, first time was installed only one plugin FusinDSP.

I checked the /tmp/camilladsp.log when it stop playing, and I got this messages
2023-01-12 17:42:00.038364 WARN [src/alsadevice.rs:196] Playback device failed while waiting for available buffer space, error: ALSA function ‘snd_pcm_wait’ failed with error ‘EIO: I/O error’
2023-01-12 17:42:00.039800 ERROR [src/alsadevice.rs:151] Alsa snd_pcm_state() of playback device returned an unexpected error: ENODEV: No such device
2023-01-12 17:42:00.039889 ERROR [src/bin.rs:344] Playback error: ALSA function ‘snd_pcm_wait’ failed with error ‘EIO: I/O error’
2023-01-12 17:42:00.042440 ERROR [src/alsadevice.rs:151] Alsa snd_pcm_state() of playback device returned an unexpected error: ENODEV: No such device
2023-01-12 17:42:00.044666 ERROR [src/alsadevice.rs:151] Alsa snd_pcm_state() of playback device returned an unexpected error: ENODEV: No such device

thanks! it could be useful!

Installed FusionDSP and have been experimenting with it. Absolutely great work! I’m very grateful for the headphone database - my super-dry AKG’s are listed there, and FusionDSP totally changed the sound profile of these headphones to become usable - even pleasant. Thanks!

One weird issue: I also use the Podcast plugin, and I’ve been able to reproduce the situation where certain podcasts cause Volumio to partially crash when FusionDSP is enabled. If I disable the FusionDSP plugin (as was true in the years before I even installed it) then those podcasts play fine. And it’s not all podcasts: one example would be the BBC Global News podcast. By “partially crash” I mean that the Volumio app UI continues to react, change page, etc. But no further playing occurs for any type of asset - it’s as if the player portion has gone dead. I don’t know enough about the process structure to comment further. The way out is to reboot, after which I can happily play all sorts of well-EQ’d music (with FusionDSP) until I try that BBC podcast again. No more sound after that, time to reboot. Versions: Volumio 3.396, FusionDSP 1.0.32.

Hello,
Thank you for your feedback.
I’m very interested by your log, when the problem occurs.
So, can you please

Just to add my voice to the choir, I also had many issues while FusionDSP was enabled. Albums would rarely play until the end without the player stopping and being unable to play music without a restart although the UI is still mostly responsive, exactly as @GlowTube described. After disabling FusionDSP a few weeks ago, I haven’t had this problem again. Would love to see this resolved. (I listen to 16/44 FLAC from a NAS almost exclusively)

A log from when this was happening: http://logs.volumio.org/volumio/3SDPxIr.html

Hi Balbuze! I have recreated my problem (FusionDSP + BBC podcast) and have sent the logs:

http://logs.volumio.org/volumio/1P5vgOD.html

thanks!
I’m testing right now. But still no issue… Maybe HW is in cause. I’m not saying your HW is problematic but FusionDsp + HW + Volumio.
Investigation in progress…

Hi
I think there was a hardware problem with my RPI, one of the USB port is behaving strange. I trying another port now, so far so good.

It happens and I caught this error :

2023-01-25 18:25:13.522937 WARN  [src/alsadevice.rs:157] Prepare playback after buffer underrun

Now let’s see how to fix it…

2 Likes

reboot :smile:

Every time I try to set any type of EQ with FusionDSP, manual EQ or load parametric EQ txt, no sound is heard when playing and Volumio becomes unstable. I’m on latest version of Volumio and FusionDSP

please post logs…

Where do I find the right log?

Does Volumio setting in Playback options/Mixer type Software/Hardware/None needs to be a specific choice?

For loga, see Sending logs for troubleshooting - Volumio Documentation and send the link.

There is no specific choice required for mixer setting. Just use the one you need

Log url is 404 not found.