X86 Hardware issues (WiFi, DAC, Disks etc.)

About
Please use this thread to post issues you encounter with typical X86 issues, like missing support for WiFi devices (onboard or dongles), onboard sound and DAC devices, disk devices etc.
Also if you encounter boot issues or other problems of which you assume they are x86-related, post them here first.
Issues which do not fit this thread will be redirected as a general help section post section.

Reporting
To help us locating and fixing issues, the following information is mandatory:

  • the exact image version you are testing with (and please don’t write “latest”).
  • whenever possible, the URL of the logfile you created with the log function from the dev page Howto: Send a log
  • Output from “lspci” and “inxi -Fxxxz”

This should give us enough info to start with, but mentioning the brand and model of the PC may help as well (inxi should report it, but does not always with “home builds”).

Thread Issue Index

  • [Post #3, :white_check_mark: Post #48] Soundcard “HDA Intel PCH, ALC898”: no sound on SPDIF and HDMI
  • [Post #4, In Test] 2 Soundcards “HD-Audio Generic” + “HD-Audio Generic, ALC1220”, configuration issue?
  • [Post #7, :white_check_mark: Post #20] InstallToDisk “undefined” issues while trying to clear the partition data
  • [Post #22, :white_check_mark: No action] Mini PC AZW Z83 II, WLAN, Sound and MPD database issues (all in one report)
  • [Post #31, WIP] Thinkpad - T430p, InstallToDisk fails to install on 320GB HDD, 160GB works.
  • [Post #54, :white_check_mark: No action (atm)] ThinkBook 14 G2 ITL: Hotspot and network scanning not working in parallel.

I just installed the latest beta version (Volumiobuster-3.111-2021-10-08-x86_amd64.img) an I am not able to get any sound output on SPDIF or HDMI.
I have checked in alsamixer that SPDIF is not muted:

Some info from my system:

$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: ALC898 Analog [ALC898 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 1: ALC898 Digital [ALC898 Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0.  
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
 
$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor DRAM Controller (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB xHCI Host Controller (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 7 Series/C216 Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:19.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82579V Gigabit Network Connection (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C216 Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 7 Series/C216 Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C216 Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev c4)
00:1c.6 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 7 (rev c4)
00:1c.7 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 8 (rev c4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C216 Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation H77 Express Chipset LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family 6-port SATA Controller [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 7 Series/C216 Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
02:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Advanced-N 6235 (rev 24)
03:00.0 FireWire (IEEE 1394): VIA Technologies, Inc. VT6315 Series Firewire Controller (rev 01)

$ inxi -Fxxxz
perl: warning: Setting locale failed.
perl: warning: Please check that your locale settings:
LANGUAGE = (unset),
LC_ALL = (unset),
LC_CTYPE = “UTF-8”,
LANG = (unset)
are supported and installed on your system.
perl: warning: Falling back to the standard locale (“C”).
System: Host: volumio Kernel: 5.10.70 x86_64 bits: 64 compiler: N/A Console: tty 1 dm: N/A
Distro: Debian GNU/Linux 10 (buster)
Machine: Type: Desktop Mobo: Intel model: DH77DF v: AAG40293-300 serial: BIOS: Intel
v: KCH7710H.86A.0069.2012.0224.1825 date: 02/24/2012
CPU: Topology: Quad Core model: Intel Core i5-3450S bits: 64 type: MCP arch: Ivy Bridge rev: 9 L2 cache: 6144 KiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 22348
Speed: 3392 MHz min/max: 1600/3500 MHz Core speeds (MHz): 1: 2082 2: 3268 3: 2135 4: 3282
Graphics: Device-1: Intel Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor Graphics driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
chip ID: 8086:0152
Display: tty server: X.org 1.20.4 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa tty: 205x33
Message: Unable to show advanced data. Required tool glxinfo missing.
Audio: Device-1: Intel 7 Series/C216 Family High Definition Audio driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0
chip ID: 8086:1e20
Sound Server: ALSA v: k5.10.70
Network: Device-1: Intel 82579V Gigabit Network driver: e1000e v: kernel port: f080 bus ID: 00:19.0 chip ID: 8086:1503
IF: eth0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac:
Device-2: Intel Centrino Advanced-N 6235 driver: iwlwifi v: kernel port: f040 bus ID: 02:00.0 chip ID: 8086:088e
IF: wlan0 state: up mac:
Drives: Local Storage: total: 167.68 GiB used: 1.01 GiB (0.6%)
ID-1: /dev/sda vendor: Intel model: SSDSC2CT180A3 size: 167.68 GiB speed: 6.0 Gb/s serial: rev: 300i
scheme: GPT
Partition: ID-1: / size: 160.56 GiB used: 97.2 MiB (0.1%) fs: overlay source: ERR-102
ID-2: /boot size: 168.4 MiB used: 57.8 MiB (34.3%) fs: vfat dev: /dev/sda1
Sensors: Missing: Required tool sensors not installed. Check --recommends
Info: Processes: 164 Uptime: 34m Memory: 7.68 GiB used: 631.1 MiB (8.0%) Init: systemd v: 241 runlevel: 5 default: 2
Compilers: gcc: 8.3.0 alt: 8 Shell: bash v: 5.0.3 running in: tty 1 (SSH) inxi: 3.0.32

Log file:
http://logs.volumio.org/volumiobuster/PcmoJzs.html

Any other information I should provide?

Thank you for the good work on Volumio!

All the best,
Bjørn

My PC has several ALSA devices, but Playback Options panel only shows two (with the same name). In other words, audio cards are recognized but not the single devices. Is that how it is intended to be?

volumio@volumioss:~$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Generic [HD-Audio Generic], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: Generic [HD-Audio Generic], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: Generic [HD-Audio Generic], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: Generic [HD-Audio Generic], device 9: HDMI 3 [HDMI 3]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 1: Generic_1 [HD-Audio Generic], device 0: ALC1220 Analog [ALC1220 Analog]
Subdevices: 0/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 1: Generic_1 [HD-Audio Generic], device 1: ALC1220 Digital [ALC1220 Digital]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0

volumio@volumioss:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 Root Complex
00:00.2 IOMMU: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 IOMMU
00:01.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 17h (Models 00h-1fh) PCIe Dummy Host Bridge
00:01.2 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 PCIe GPP Bridge [6:0]
00:08.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 17h (Models 00h-1fh) PCIe Dummy Host Bridge
00:08.1 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 Internal PCIe GPP Bridge 0 to Bus A
00:08.2 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 Internal PCIe GPP Bridge 0 to Bus B
00:14.0 SMBus: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH SMBus Controller (rev 61)
00:14.3 ISA bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH LPC Bridge (rev 51)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 Device 24: Function 0
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 Device 24: Function 1
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 Device 24: Function 2
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 Device 24: Function 3
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 Device 24: Function 4
00:18.5 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 Device 24: Function 5
00:18.6 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 Device 24: Function 6
00:18.7 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 Device 24: Function 7
01:00.0 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] 400 Series Chipset USB 3.1 XHCI Controller (rev 01)
01:00.1 SATA controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] 400 Series Chipset SATA Controller (rev 01)
01:00.2 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] 400 Series Chipset PCIe Bridge (rev 01)
02:00.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] 400 Series Chipset PCIe Port (rev 01)
02:01.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] 400 Series Chipset PCIe Port (rev 01)
02:04.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] 400 Series Chipset PCIe Port (rev 01)
02:05.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] 400 Series Chipset PCIe Port (rev 01)
02:06.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] 400 Series Chipset PCIe Port (rev 01)
02:07.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] 400 Series Chipset PCIe Port (rev 01)
06:00.0 Network controller: Intel Corporation Wireless-AC 9260 (rev 29)
08:00.0 Ethernet controller: Intel Corporation I211 Gigabit Network Connection (rev 03)
09:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Raven Ridge [Radeon Vega Series / Radeon Vega Mobile Series] (rev cb)
09:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Raven/Raven2/Fenghuang HDMI/DP Audio Controller
09:00.2 Encryption controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 17h (Models 10h-1fh) Platform Security Processor
09:00.3 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven USB 3.1
09:00.4 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven USB 3.1
09:00.6 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 17h (Models 10h-1fh) HD Audio Controller
0a:00.0 SATA controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH SATA Controller [AHCI mode] (rev 61)

volumio@volumioss:~$ inxi -Fxxxz
perl: warning: Setting locale failed.
perl: warning: Please check that your locale settings:
	LANGUAGE = (unset),
	LC_ALL = (unset),
	LANG = "it_IT.UTF-8"
    are supported and installed on your system.
perl: warning: Falling back to the standard locale ("C").
System:    Host: volumioss Kernel: 5.10.70 x86_64 bits: 64 compiler: N/A Console: tty 0 dm: N/A 
           Distro: Debian GNU/Linux 10 (buster) 
Machine:   Type: Desktop System: Gigabyte product: B450 I AORUS PRO WIFI v: N/A serial: <filter> 
           Mobo: Gigabyte model: B450 I AORUS PRO WIFI-CF v: x.x serial: <filter> UEFI: American Megatrends v: F4 
           date: 01/08/2019 
CPU:       Topology: Dual Core model: AMD Athlon 200GE with Radeon Vega Graphics bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 
           L2 cache: 1024 KiB 
           flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm bogomips: 25554 
           Speed: 1421 MHz min/max: 1600/3200 MHz boost: enabled Core speeds (MHz): 1: 1420 2: 1436 3: 1461 4: 1595 
Graphics:  Device-1: AMD Raven Ridge [Radeon Vega Series / Radeon Vega Mobile Series] vendor: Gigabyte driver: amdgpu 
           v: kernel bus ID: 09:00.0 chip ID: 1002:15dd 
           Display: tty server: X.org 1.20.4 driver: amdgpu,ati unloaded: fbdev,modesetting,vesa tty: 200x40 
           Message: Unable to show advanced data. Required tool glxinfo missing. 
Audio:     Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Raven/Raven2/Fenghuang HDMI/DP Audio driver: snd_hda_intel v: kernel 
           bus ID: 09:00.1 chip ID: 1002:15de 
           Device-2: Advanced Micro Devices [AMD] Family 17h HD Audio vendor: Gigabyte driver: snd_hda_intel v: kernel 
           bus ID: 09:00.6 chip ID: 1022:15e3 
           Sound Server: ALSA v: k5.10.70 
Network:   Device-1: Intel Wireless-AC 9260 driver: iwlwifi v: kernel bus ID: 06:00.0 chip ID: 8086:2526 
           IF: wlan0 state: up mac: <filter> 
           Device-2: Intel I211 Gigabit Network vendor: Gigabyte driver: igb v: kernel port: f000 bus ID: 08:00.0 
           chip ID: 8086:1539 
           IF: eth0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter> 
Drives:    Local Storage: total: 5.57 TiB used: 1.01 GiB (0.0%) 
           ID-1: /dev/sda vendor: Western Digital model: WD60EFRX-68L0BN1 size: 5.46 TiB speed: 6.0 Gb/s rotation: 5700 rpm 
           serial: <filter> rev: 0A82 scheme: GPT 
           ID-2: /dev/sdb vendor: Kingston model: SUV500M8120G size: 111.79 GiB speed: 6.0 Gb/s serial: <filter> rev: 56RI 
           scheme: GPT 
Partition: ID-1: / size: 106.05 GiB used: 98.6 MiB (0.1%) fs: overlay source: ERR-102 
           ID-2: /boot size: 168.4 MiB used: 57.8 MiB (34.3%) fs: vfat dev: /dev/sdb1 
Sensors:   Missing: Required tool sensors not installed. Check --recommends 
Info:      Processes: 182 Uptime: 7m Memory: 3.31 GiB used: 474.1 MiB (14.0%) Init: systemd v: 241 runlevel: 5 default: 2 
           Compilers: gcc: 8.3.0 alt: 8 Shell: bash v: 5.0.3 running in: tty 0 (SSH) inxi: 3.0.32

OK, this is a tough one, you have two physical sound cards?
(Not necessarily an issue, just trying to get a clear picture)
Could you please also share a log so I can see whether the onboard sound init script was triggered?

Howto create a log
Preferable from a fresh reboot :slight_smile:

Either there is no card profile for your sound card yet (unlikely as HDA Intel PCH is a well known one) or the ALC898 is not initialised, need to check this. Thanks for the log, it should help.
What do you get from the dropdown list in the playback options?

I tried several times to install Volumio 3.114 on an external HDD, but the operation failed.

volumio@volumio:~$ sudo fdisk -l
Disk /dev/loop0: 809.4 MiB, 848674816 bytes, 1657568 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes

Disk /dev/sda: 465.8 GiB, 500107862016 bytes, 976773168 sectors
Disk model: ST500DM002-1BD14
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 5304C538-FBB0-4F08-B3CD-66B69B8EE081

Device Start End Sectors Size Type
/dev/sda1 2048 352255 350208 171M EFI System
/dev/sda2 352256 7421951 7069696 3.4G Linux filesystem
/dev/sda3 7421952 976773119 969351168 462.2G Linux filesystem

Disk /dev/sdb: 58.4 GiB, 62724374528 bytes, 122508544 sectors
Disk model: Cruzer Edge
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 57FF81E5-4BB2-43B6-B389-2F75DE904A99

Device Start End Sectors Size Type
/dev/sdb1 2048 352255 350208 171M EFI System
/dev/sdb2 352256 7421951 7069696 3.4G Linux filesystem
/dev/sdb3 7421952 122507812 115085861 54.9G Linux filesystem

Disk /dev/sde: 931.5 GiB, 1000204883968 bytes, 1953525164 sectors
Disk model: DS pocket pace 3
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 268CCDE3-4CE5-42C5-B44E-700584EBCC9A

Destination disk is “DS pocket pace 3”, source disk is “Cruzer Edge”.

Here is the log:
http://logs.volumio.org/volumiobuster/EQsHhDp.html

It seems that progress stops at 5, then this message appears:

More info:

volumio@volumio:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor DRAM Controller (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b5)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 3 (rev b5)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b5)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 5 (rev b5)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 05)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation H61 Express Chipset Family LPC Controller (rev 05)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 4 port SATA IDE Controller (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
00:1f.5 IDE interface: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 2 port SATA IDE Controller (rev 05)
01:00.0 Network controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8188CE 802.11b/g/n WiFi Adapter (rev 01)
02:00.0 SATA controller: ASMedia Technology Inc. ASM1062 Serial ATA Controller
03:00.0 USB controller: ASMedia Technology Inc. ASM1042 SuperSpeed USB Host Controller
04:00.0 Ethernet controller: Qualcomm Atheros AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet (rev c0)

volumio@volumio:~$ inxi -Fxxxz
perl: warning: Setting locale failed.
perl: warning: Please check that your locale settings:
	LANGUAGE = (unset),
	LC_ALL = (unset),
	LANG = "it_IT.UTF-8"
    are supported and installed on your system.
perl: warning: Falling back to the standard locale ("C").
System:    Host: volumio Kernel: 5.10.70 x86_64 bits: 64 compiler: N/A Console: tty 0 dm: N/A 
           Distro: Debian GNU/Linux 10 (buster) 
Machine:   Type: Desktop System: ECS product: SMACKER II-MS300 v: 3.1 serial: <filter> 
           Mobo: ECS model: H61H2-3.8L v: 3.1 serial: <filter> BIOS: American Megatrends v: 4.6.5 date: 07/19/2013 
Battery:   Device-1: hidpp_battery_0 model: Logitech Wireless Touch Keyboard K400 Plus serial: <filter> charge: N/A 
           status: N/A 
CPU:       Topology: Dual Core model: Intel Core i3-3240 bits: 64 type: MT MCP arch: Ivy Bridge rev: 9 L2 cache: 3072 KiB 
           flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 27137 
           Speed: 3392 MHz min/max: 1600/3400 MHz Core speeds (MHz): 1: 1679 2: 1972 3: 2463 4: 3260 
Graphics:  Device-1: Intel Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor Graphics vendor: Elite Systems driver: i915 v: kernel 
           bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:0152 
           Display: tty server: X.org 1.20.4 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa tty: 200x40 
           Message: Unable to show advanced data. Required tool glxinfo missing. 
Audio:     Device-1: Intel 6 Series/C200 Series Family High Definition Audio vendor: Elite Systems driver: snd_hda_intel 
           v: kernel bus ID: 00:1b.0 chip ID: 8086:1c20 
           Sound Server: ALSA v: k5.10.70 
Network:   Device-1: Realtek RTL8188CE 802.11b/g/n WiFi Adapter vendor: AzureWave AW-NE139H Half-size Mini PCIe Card 
           driver: rtl8192ce v: kernel port: e000 bus ID: 01:00.0 chip ID: 10ec:8176 
           IF: wlan0 state: up mac: <filter> 
           Device-2: Qualcomm Atheros AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet vendor: Elite Systems driver: atl1c v: kernel port: c000 
           bus ID: 04:00.0 chip ID: 1969:1083 
           IF: eth0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter> 
Drives:    Local Storage: total: 1.42 TiB used: 4.93 GiB (0.3%) 
           ID-1: /dev/sda vendor: Seagate model: ST500DM002-1BD142 size: 465.76 GiB speed: 6.0 Gb/s rotation: 7200 rpm 
           serial: <filter> rev: KC45 scheme: GPT 
           ID-2: /dev/sdb type: USB vendor: SanDisk model: Cruzer Edge size: 58.42 GiB speed: 6.0 Gb/s serial: <filter> 
           rev: 1.00 scheme: GPT 
           ID-3: /dev/sde type: USB vendor: TrekStor model: DS pocket pace 3 size: 931.51 GiB serial: <filter> rev: 5438 
           scheme: GPT 
Partition: ID-1: / size: 53.20 GiB used: 38.8 MiB (0.1%) fs: overlay source: ERR-102 
           ID-2: /boot size: 170.8 MiB used: 57.8 MiB (33.8%) fs: vfat dev: /dev/sdb1 
Sensors:   Missing: Required tool sensors not installed. Check --recommends 
Info:      Processes: 176 Uptime: 25m Memory: 11.59 GiB used: 506.6 MiB (4.3%) Init: systemd v: 241 runlevel: 5 default: 2 
           Compilers: gcc: 8.3.0 alt: 8 Shell: bash v: 5.0.3 running in: tty 0 (SSH) inxi: 3.0.32

Would you be able to do small script editing with my support? Using ssh and nano?

Thanks for the info and logs.
It appears, that there is a problem with trying to remove the partition data from the “DS pocket pace 3”. The “undefined” is a bit cynical, there is no error code and no kernel message either. I’m stumped.
Is there a way for you to manually clean the partition table?

  • you have two physical sound cards?
    There’s no physical card, it’s the on-board audio.

Log from a fresh reboot:
http://logs.volumio.org/volumiobuster/Ds5kEQi.html

This will take a little longer to analyse, the 2 sound cards have the same ID we use for identification.
Not sure how this is going to work, I recon you have linux skills and able to do some editing with nano? With my info?
Do you have an extra ATI graphics card then (would add an HDMI sound card)?

Yes, I can :+1:

If you tell me the CLI commands we may spare time…

There isn’t any other card installed, it’s just the mother board, the internal drives and the power supply.

Seen a lot of x86 configurations, but never seen this sound card combination
I’ll think of something, but time is running out for today.

You noticed, I moved your posts. Anything that reeks of x86-specific issues, report them in this thread please.
If it is general Volumio, I can always move it.

Ok :+1:

Just to be clear, the problem of the failed installation on an external HDD and the issue of the (apparently) two audio cards with the same name pertain to two different machines. I’m remarking just to avoid confusion… :slightly_smiling_face:

Thats ok, the issues are not related

Ok, I managed to install Volumio on the external HDD. I cleaned the partition table with this command:

sudo wipefs -a /dev/sdc
/dev/sdc: 8 bytes were erased at offset 0x00000200 (gpt): 45 46 49 20 50 41 52 54
/dev/sdc: 8 bytes were erased at offset 0xe8e0db5600 (gpt): 45 46 49 20 50 41 52 54
/dev/sdc: 2 bytes were erased at offset 0x000001fe (PMBR): 55 aa
/dev/sdc: calling ioctl to re-read partition table: Successo

Yeah, perfect approach