Volumio 3 Buster Beta for X86

You may be pleased to know, that I’ve just “alpha” tested an upcoming beta/rc1 and it seams the awfully screeching sound from the 3.101 has disappeared. Automatic switch between headphone and speakers also works again. But, this is with an rt5640 codec. You and I may have to work on getting it working on your rt5651 based Intel Atom soc, your help would be appreciated

3.112 works as intended for me. Thanks for Spotify connect. Have not checked multiroom (as this feature is not for me)

http://logs.volumio.org/volumiobuster/4bwANB8.html

Calling for Intel Atom Baytrail/ Cherrytrail Users with rt5651 and es8316 codecs. I could use your help with improving onboard audio. Codec rt5640 already works, step to rt5651 should not be a big one. To avoid going offtopic in this thread, please send me an email at: ge.koerkamp (at) volumio.org

Hi,

just had a look at version Volumiobuster-3.112-2021-10-08-x86_amd64.zip

Boot via USB Stick

There is no difference to version Volumiobuster-3.101-2021-09-08-x86_amd64.zip in my test results (see Volumio 3 Buster Beta for X86 - #253 by Robert.Hecht )

Here’s the log:
http://logs.volumio.org/volumiobuster/AzOs7Hk.html

When playing hi res files via HDMI the first 5-10 seconds are broken. :x:
Not tested: multi room.

Plugin: Tested installation and function of “personal radio” - ok :white_check_mark:

Hardware:
KENKO Mini 150
Asrock J3455-ITX 4x 2,30GHz
CPU Intel Celeron/Pentium 4x 2,24GHz oder 4x 2,64GHz
4 GB 2x2GB DDR3-1333 SO-DIMM Kingston
SSD SATA3 1000GB Samsung 860 EVO
Intel HD Grafik

volumio@smx:~$ inxi -Fxxxz
System:    Host: smx Kernel: 5.10.70 x86_64 bits: 64 compiler: N/A Console: tty 0 dm: N/A
           Distro: Debian GNU/Linux 10 (buster)
Machine:   Type: Desktop Mobo: ASRock model: J3455-ITX serial: <filter> UEFI: American Megatrends v: P1.40
           date: 07/14/2017
CPU:       Topology: Quad Core model: Intel Celeron J3455 bits: 64 type: MCP arch: Goldmont rev: 9
           L2 cache: 1024 KiB
           flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 bogomips: 11980
           Speed: 2196 MHz min/max: 800/2300 MHz Core speeds (MHz): 1: 2211 2: 2196 3: 2219 4: 2197
Graphics:  Device-1: Intel vendor: ASRock driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:5a85
           Display: tty server: X.org 1.20.4 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa tty: 120x50
           Message: Unable to show advanced data. Required tool glxinfo missing.
Audio:     Device-1: Intel Atom/Celeron/Pentium Processor N4200/N3350/E3900 Series Audio Cluster vendor: ASRock
           driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:0e.0 chip ID: 8086:5a98
           Sound Server: ALSA v: k5.10.70
Network:   Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: ASRock driver: r8169 v: kernel
           port: e000 bus ID: 01:00.0 chip ID: 10ec:8168
           IF: eth0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:    Local Storage: total: 1.17 TiB used: 41.77 GiB (3.5%)
           ID-1: /dev/sda vendor: Samsung model: SSD 860 EVO 1TB size: 931.51 GiB speed: 6.0 Gb/s serial: <filter>
           rev: 1B6Q scheme: GPT
           ID-2: /dev/sdb type: USB vendor: SanDisk model: USB 3.2Gen1 size: 232.88 GiB serial: <filter> rev: 1.00
           scheme: MBR
           ID-3: /dev/sdc type: USB vendor: Intenso model: Rainbow Line size: 29.69 GiB serial: <filter> scheme: GPT
Partition: ID-1: / size: 25.35 GiB used: 38.7 MiB (0.1%) fs: overlay source: ERR-102
           ID-2: /boot size: 170.8 MiB used: 57.8 MiB (33.8%) fs: vfat dev: /dev/sdc1
Sensors:   Missing: Required tool sensors not installed. Check --recommends
Info:      Processes: 172 Uptime: 43m Memory: 3.70 GiB used: 634.2 MiB (16.7%) Init: systemd v: 241 runlevel: 5
           default: 2 Compilers: gcc: 8.3.0 alt: 8 Shell: bash v: 5.0.3 running in: tty 0 (SSH) inxi: 3.0.32
volumio@smx:~$

Cheers, Robert

Thanks for a straightforward review, other feedback has also been good so far. Log will be analysed

There is a new update out, this Release Candidate 1.
Volumiobuster-3.111-2021-10-08-x86_amd64-RC1

1 Like

We will start the next stage, volumio-3-rc1-open-beta-testing using a new, single thread for RPi, Tinkerboard and X86.
Therefore I’m closing this thread.

Note: There may still be x86-specific issues, like missing support for WiFi devices (onboard or dongles), onboard sound and DAC devices, disk devices etc.
Also, you could encounter boot issues or other problems of which you assume they are x86-related.

These issues are no longer considered beta-related and can occur in the future with new hardware or components.
Please post these in this help thread: x86-hardware-issues-wifi-dac-disks-etc