[SOLVED] no Wifi Connection possible

Hello
I cant connecto to me Wifi-Network

i use the Web Interface from volumio 2.175 but no cance !

here what me Interface it’s telling = Packet to client b827.eb87.6166 “Volumio2” reached max retries, removing the client

Please here have any other more success?

Hi can you give more details please so that we can better help:
Which Pi Model?
Internal Wifi or USB dongle (which one specifically)?
Can you connect that Pi with Ethernet or not? (or can you eventually attach a HDMI screen and USB keyboard to debug).
Brand new image or OTA upgrade from earlier version (which?)?
Did you let first boot go fro about 8mn and read first-start instructions (see signature)?

Hello macmpi, you have right!

-Rasperry PI 3 Modell B
-i try to connect with Internal “onboard Wifi”
-With local Ethernet cable Connection are running this Setup … prefekt!
-yes Brandnew Image installed, today to test but without Success.

the last Point i dont understand what you mean… but please if try
to connect to me Wifi, the Rasperry don’t appair as connecting correctly

"Packet to client b827.eb87.6166 “Volumio2” reached max retries, removing the client "

if search here the Forum other People seems to have similar Problems, but i’am not
shure if this are running in equal Problems.

Please for any realy help iam happy!
regards
M

Ok, so plug ethernet, and connect to Volumio Web UI:
Under network settings panel, turn Hotspot OFF, click on your Home Wifi SSID which should appear in the list, and enter your wifi password, save.
Volumio networking should restart.
Then go back to “Browse” UI, and then back to Network settings: in the top part, do you see IP addres for Ethernet and IP address for Wifi?
If so, Wifi is then connected, and you may disconnect Ethernet.

Hello MacMpi
No chance with Webgui from Volumio, enter the password from WLAN but no connection will be create.
after check this on Cli the same… please you can help me ?

root@volumio:/etc/network# cat interfaces
auto wlan0
auto lo
iface lo inet loopback

allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcp

allow-hotplug wlan0
iface wlan0 inet manual

root@volumio:/etc/wpa_supplicant# cat wpa_supplicant.conf
ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
update_config=1

network={
ssid=“Miraculix”
scan_ssid=6
proto=RSN
key_mgmt=WPA-PSK
## psk=12345671dwertzub4awertzu89we4r5tzu
psk=password12345
}

root@volumio:/etc/wpa_supplicant# ifup wlan0
ifup: interface wlan0 already configured

but no ip will appear
root@volumio:/home/volumio# ifconfig wlan0
wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr b8:27:eb:87:61:66
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)

One general thing: did you successfully used this Pi3 wifi with any other distribution (like Raspbian)?
(some Pi3 models seem to have failing wifi chips)

Back on Volumio.
Did you modify any of the file (wpa_supplicant.conf, …) under ssh/command-line?
Let’s make sure we start from most standard setup, and not alter any file manually.

Can you report output of the following:sudo iwconfig lsusb lsmod sudo journalctl > /tmp/log.txtthen check content of /tmp/log.txt file (so that it does not contain sensitive personal information/passwords) and copy-paste into pastebin and provide link so that we can examine.

Hello MacMpi

One general thing: did you successfully used this Pi3 wifi with any other distribution (like Raspbian)?
(some Pi3 models seem to have failing wifi chips)

I have buy the Rasperry PI3b+ only for Volumio… Please do not make me sad :slight_smile:
No I have not made any exceptions,

report Output:
pastebin.com/QwFzGiFV

thanks
M

Thanks but journal log is missing a lot of stuff.
Can you redo please: it should show the whole boot process.

I see you have a Hifiberry DAC+ pro: can you unplug it & test without it too? (sometimes it may conflict with wifi !..)

If you have a spare SD card, can you install Raspbian and confirm wifi works, please?

Report Output Complete:-)
pastebin.com/9dgvrg3V

if i read corret —> here one time was connected

  • “May 23 11:01:15”

but why she want do a ipv6 connection ?

root@volumio:/etc/wpa_supplicant# ifup wlan0
dhcpcd[2885]: control_open: Connection refused
dhcpcd[2885]: version 6.7.1 starting
dhcpcd[2885]: wlan0: adding address fe80::ba27:ebff:fe87:6166
dhcpcd[2885]: if_addaddress6: Permission denied
dhcpcd[2885]: wlan0: waiting for carrier
dhcpcd[2885]: timed out
dhcpcd[2885]: exited
Failed to bring up wlan0.
root@volumio:/etc/wpa_supplicant#

ok but i need to buy one more sd Card now… please view me log file now it’s complete
i was to quick today, and i dont have done attention!

Regrads
M

Please try removing DAC board and check if better success.

Imaging Raspbian and testing would definitely be a very interesting.
Since you just start with Volumio, I assume you do not have yet too much stuff to preserve.
I suggest you just wipe the SD by re-imaging Raspbian, & test wifi under Raspbian.
If successful, then you may wipe Raspbian by re-imaging Volumio (and let first boot last for about 8mn without touching it).

Hello MacMpi
!!! Now it’s running !!!

here me steps that i have done… but are Little strange???

Hardware Rasberry PI 3B with HifiBerry Dac + Pro

  1. installing Raspian Debian with Rasberry PI 3b and Hifiberry = Wifi Running.

  2. Installing Netbsd with Rasberry PI 3b and Hifiberry = Wifi Running.

  3. Installing Volumio with Rasberry PI 3b and Hifiberry = Wifi NOT Running

  4. Installing Volumio with Rasberry 3b WITHOUT Hifiberry = Wifi Running

  5. Add after wait this 8 min. Limit, Hifiberry board = and Now Now WIFI Running

Thanks alot for your Patience, and Help!
Best regards and see you in me next post :slight_smile:

Regards
M


root@volumio:/etc# ifconfig wlan0
wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr as:12:ed:sd:21:as
inet addr:192.168.1.18 Bcast:192.168.1.31 Mask:255.255.255.224
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:101199 errors:0 dropped:82 overruns:0 frame:0
TX packets:91234 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:96691830 (92.2 MiB) TX bytes:8417712 (8.0 MiB)

Good it finally (somehow) worked.
Although you report a quite strange IP configuration, in particular for Broadcast & Mask addresses

Did you set this IP configuration manually, or let DHCP do it?

Are you logged-in as root? This is not necessary, nor recommended: use volumio login and sudo to temporarily use escalated permissions.

Hello macmpi

it’s not a strange IP Configuration, are a “VLSM Configuration”, EveryNetwork part has his own range, are for me better to handling.
config running on the Router and over the diffrent “VLAN’s” for the Devices assigned.

yes like MDHCP


wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr b8:27:eb:87:61:66
inet addr:192.168.1.18 Bcast:192.168.1.31 Mask:255.255.255.224
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:816424 errors:0 dropped:1579 overruns:0 frame:0
TX packets:562624 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:896944269 (855.3 MiB) TX bytes:59360498 (56.6 MiB)